Zajęcia w Gospodarstwie Agroturystycznym u Kowala ze starą kuźnią i pokazem dawnych wiejskich czynności domowych: przędzenie wełny, wyrabianie masła, karmienie zwierząt (króliki, kozy, kury, kaczki), dojenie krowy, kucie podkowy, prasowanie żelazkiem z „duszą"
Wyjazd do Skansenu Budownictwa Ludowego w Wolsztynie (autokar – 2 x 20 km). Podczas warsztatów zostaną zaprezentowane poszczególne etapy powstawania chleba. Uczestnicy dowiedzą się jakich narzędzi i maszyn używano do obróbki ziarna, z jakich zbóż wyrabiano mąkę, jakie przesądy i zakazy magiczne towarzyszyły procesowi powstawania chleba. Zaprezentowane zostaną dawne akcesoria piekarnicze oraz naczynia służące do wyrabiania i przechowywania ciasta. Uczestnicy będą mieli możliwość młócić cepem, czyścić ziarno na wialni i zmielić mąkę na żarnach
Wolsztyn najbardziej okazała w Europie, zwiedzanie z przewodnikiem obiektów największej w Europie (autokar – 2 x 20 km) Parowozowni w Wolsztynie,
Wyjazd i warsztaty w Muzeum Pożarnictwa w Rakoniewicach (autokar – 2 x 25 km).
Zajęcia w lesie pod hasłem „Co człowiek pozostawia po sobie w lesie?”. Uczestnicy otrzymują karty pracy, z wychowawcą szkolnym udają się na spacer do lasu, na kartach pracy zapisują (rysują) jakie przedmioty i gdzie najczęściej pozostawia lub gubi w lesie człowiek,. Uczestnicy mogą otrzymać rękawiczki i worki na śmieci i uczestniczyć w sprzątaniu lasu
Wyjazd na zajęcia w Muzeum Ptaków w Górsku (autokar – 2 x 8 km) – prowadzone przez specjalistę ornitologa Mariana Murka. Na dwóch poziomach muzeum eksponowanych jest 300 ptaków wykonanych w naturalnej wielkości i ubarwieniu, występujących w Przemęckim Parku Krajobrazowym. Uczestnicy słuchają opowiadań specjalisty ornitologa i uczą się odróżniać ptaki po ich wielkości i ubarwieniu, rozpoznają warunki życia ptaków, uczą się rozpoznawać ich głosy. Uczestniczą w pieczeniu chleba, wyrabiają masło, potem konsumują. Ponadto biorą udział w pokazie rzeźbiarskim, a na pamiątkę dostają wyrzeźbionego podczas pokazu ptaka.